Biserica Sfântul Nicolae, Voinești





Pana in prezent, nu se cunosc documente despre bisericile ortodoxe care au existat inaintea sec. al XVIII-lea. Exista informatii documentare din anul 1777, cand s-a ridicat bisericuta de lemn cu hramul "Sfantul Nicolae". Istoria bisericii din Covasna este un prilej de cunoastere a uneia dintre cele mai frumoase continuitati spirituale ale comunitatii din aceasta parte de tara.
Asa cum rezulta din frumoasele monografii intocmite de preotul Eremia Ticusan si invatatorul Nicolae Vleja, biserica de lemn a fost demolata in anul 1800 si in locul ei a ramas o troita de stejar masiv, reprezentand o cruce mare, flancata de doua mai mici, realizata dintr-un singur trunchi de stejar. Troita, asezata pe locul altarului vechii biserici, are incrustata cu slove chirilice in lemn urmatoarea inscriptie: "Aceasta sfanta cruce s-a ridicat in numele sfintei Troite de dumnealor Achim Manole, Gheantu si dumnealor titori Ioan Cosnean, Mihai Furtuna, Manea Vlad, Ioan Cel Tanar Cosnean, Bucur Voicu Munteanu ca sa fie in vecinica pomenire, in zilele inaltatului imparat Francis al doilea. Anul 1800".
In februarie 1794 s-a cumparat, cu 130 de florini "locul pe care si acum este biserica si cimitir". La inaltarea bisericii s-au alaturat preotului ctitor Ioan Grid si negustorii Ioan Brasovean, Ioan Cosnean, Vlad Ciunga, Manea Cosnean, Ioan cel Tanar Cosnean, Mihai Furtuna, Bucur Dobros, Voicu Muntean. La 17 iulie 1794 s-a inceput construirea unei noi biserici de piatra, pe acelasi teren al vechii biserici, terminata in anul 1800, cu hramul "Sfantul Nicolae".
Biserica este construita din zid de caramida, invelita cu tigla si pardosita cu scanduri. Are forma de trefla; cele trei abside sunt rotunde pe dinauntru si in forma poligonala pe exterior. La intrare este clopotnita (cu forme ascutite, ca in stilul gotic), pe ziduri puternice. Bolta altarului este ceva mai scunda decat Pantocratorul. Stilul constructiei bisericii este cel in forma de cruce greaca, fara cupola, cu bolti avand la intrare un masiv turn de influenta gotica. Fundatia este din piatra, la fel si zidurile. Turnul si boltile sunt din caramida. Acoperisul este din tigla, acoperisul turnului din tabla zincata, iar pardoselile din scandura de brad.
Biserica este pictata in interior in tehnica fresca, datand din anul 1963, executata de pictorul Iosif Vasu din Bucuresti. In locul stranelor, longitudinal, pe langa zid, sunt scaune romanesti vechi, formand un brau. Iconostasul este din zid de caramida cu trei usi, fiind pictat in tehnica "fresca", conform tipicului traditional privind asezarea icoanelor.
In exterior nu este pictata, avand doar deasupra usii la intrare icoana hramului bisericii Sfantul Nicolae, executata de zugravul bisericii, Gheorghe Birt din Brasov, datand din anul 1952. In anul 1825, negustorul din Brasov Gheorghe C. Bacanu a cumparat un teren pe care l-a donat mosie bisericii din Covasna. In urma cutremurului din 1838, biserica s-a deteriorat, cazand partea de sus a catapetesmei: la o luna, obstea a hotarat sa se faca reparatii "ca nu cumva totul sa vie in darapanare". 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu