Despre Covasna, în „Transilvania – produsele şi oamenii ei” de Charles Boner, Londra, 1865 (2)

În jurnalul de călătorie „Transilvania – produsele şi oamenii ei” de Charles Boner, Londra, 1865, am găsit câteva informaţii despre localitatea noastră - voi da periodic extrase din el: textul original şi o traducere a lui.

Sursa: http://www.digibuc.ro/



Vizitatorii Covasnei aduc cu ei necesarul casnic – paturi, ustensile de bucătărie, bunuri ce nu pot fi găsite aici etc. Cei de vin atât de bine dotaţi au obiceiul de a-i invita pe cei ce nu au toate acestea aduse să le accepte ospitalitatea. Plecarea spre băi este ca o migraţie: aşa de multe sunt articolele, bunurile personale şi proviziile pregătite şi împachetate pentru excursie. Abundenţa acestor izvoare de apă minerale şi de gaze din estul Transilvaniei este una dintre minunăţiile acestui pământ. Toată împrejurimea este plină de ele. În şisturile bituminoase care se găsesc în împrejurimile Covasnei se pot descoperi un mare număr de plante ale lumii preistorice.
   Fiecare izvor al satului Voineşti, unde este situată baia cu gaze, este impregnat cu acid carbonic, şi multe pivniţe ale caselor sunt inundate de aceste izvoare până la un anumit nivel. Solul este atât de plin de vapori otrăvitori încât la orice excavare a lui trebuie luate măsuri de precauţie întrucât săpând în adânc nenumăratele canale de comunicaţie subterane se deschid şi prin ele se revarsă în atmosferă gazele. După ploaie, multe mici izvoare de gaz devin vizibile pe sol şi ele se dovedesc a conţine acid carbonic pur.

   În aceste circumstanţe neobişnite ale naturii geologice a solului, fără excepţie, oamenii cred că dacă nişte pui de cloşcă ar fi acoperiţi de aripile acesteia, cu toţii ar fi gazaţi, dacă între ei şi acest sol al Covasnei nu ar fi interpus nimic. Cu siguranţă, la anumite momente din zi, nu este sigur să faci baie în „Balta Dracului” din cauza marii cantităţi de gaze ce se ridică rapid la suprafaţa apei. Dacă bine-mi amintesc eu, perioada aceasta periculoasă este dimineaţa, înainte ca soarele să ardă cu putere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu