Amintiri din vremuri de demult...

Junele Stan Jurebiță, oier venit în Transilvania de prin sudul țării, s-a căsătorit cu tânăra Zamfira la biserica din Voineștii Covasnei. În aceeași biserică construită din zid de piatră înainte de anul 1800, preotul Ioan Grit le-a botezat cei cinci copii: Ioan și Maria, îngropați în 1846, Ana (1848-1850), Gheorghe (1851-1855) și Nicolae (născut în 1854). Nicolae a reușit să treacă peste toate bolile copilăriei și, pe când avea 8 ani, tatăl Stan l-a luat cu el în Dobrogea, unde a plecat cu oile și de unde nu s-a mai întors niciodată la soție.
Probabil Nicolae și-a petrecut copilăria pe lângă turma de oi a tatălui său. Harnic și priceput, a ajuns administrator pe moșia unui turc bogat, care îi încredințase conducerea afacerilor lui. Și era gata să-i dea și una din cele două fete, de soață. Însă Nicolae, care se apropia de 30 de ani, s-a decis: ”Eu mă întorc acasă la mama” Turcul i-a înțeles dorul și a fost de acord să încheie socotelile, oferindu-se să-i  plătească pentru perioada lucrată ori în oi, ori în galbeni de aur. Nicolae a ales banii și a plecat spre casă, venind pe jos mare parte din drum.
La intrarea în Voinești, îl oprește o femeie : ”Fecioraș, te văd că vii de departe...n-ai întâlnit în drumurile tale pe unul, Nicolae Jurebiță?” ”Maică, eu sunt!” Ne putem doar închipui care a fost reacția mamei, strângându-și la piept copilul pe care nu-l văzuse de  peste 20 de ani, de când avea 8 anișori...
***
În loc binecuvântat de Dumnezeu, la poalele Carpaților, în Voinești, printre familiile de români destoinici se afla și cea întemeiată de Matei Teacă și Paraschiva, născută Popica, ”economi de oi”. Domnul le-a dat zece copii: Ioan (1865), Maria (1868), Nicolae (1871), Ana (1873, a părăsit această lume în 1874), Paraschiva (1875) și Efrosina (1877), moarte amândouă în epidemia de anghină care a lovit Covasna în 1880, Ana (1880, căsătorită Vlaicu), Elena (1882, căs. Maioru), Alexe (1884) și Elisaveta (1888)
Fratele Paraschivei, arhimandritul Gherasim, fost stareț al Mănăstirii Predeal, venea în fiecare vară la Covasna și primea găzduire în casa surorii sale. Obișnuia să adune copiii în jurul său, să le povestească despre viață și despre Dumnezeu, să-i învețe cele trebuincioase, să le transmită ceea ce știa și el de la strămoșii lui. Însă doar cei doi copii mai mari îl ascultau cu drag și interes, ceilalți, mai mici fiind, fugeau la joacă. Ioan și Maria îi sorbeau învățătura. Călugărul Gherasim le-a dat acestora o sumă mare de bani. Ioan, cu acest sprijin, a plecat la Brașov, la studii la Liceul ”Andrei Șaguna” (de altfel, același arhimandrit Gherasim făcuse o donație consistentă instituției de învățământ, cu condiția ca nepoții lui să învețe aici, fără a li se percepe taxe) Tânărul Ioan Teacă avea să devină, după ani, primul Episcop al Armatei Române, Justinian Teculescu.
Maria, sora sa, la fel de înțeleaptă și cu sete de cunoaștere, nu a avut șansa să-și continue studiile, pe vremea aceea fetele nu făceau asta. Însă acea punguță cu galbeni, primită de la unchiul său, sumă importantă pe atunci, i-a fost zestre.

***

Probabil s-au văzut pe stradă. Sau la biserică. Sau poate s-au prins unul lângă altul în horă la Sântilie. Nu știm exact. Cert e că Nicolae Jurebiță, cel care refuzase să fie ginerele turcului bogat din Dobrogea și Maria Teacă, s-au căsătorit în 1885. Nași de cununie le-au fost preotul Nicolae Comșa și Reveica, preoteasa. Au avut nouă copii, care au moștenit dragostea de învățătură de la mama lor și înțelepciunea și priceperea tatălui: Ioan (1888, dispărut în Primul Război Mondial), George (1894, care a studiat la ”Andrei Șaguna” din Brașov, fiind coleg de clasă cu vărul său, Horia Teculescu, fiul protopopului Ioan Teculescu și cu viitorul poet Lucian Blaga; a absolvit apoi Institutul Pedagogic Teologic Andreian din Sibiu cu calificative maxime la toate materiile; a fost diacon la Episcopia Militară ”cu solda gradului de căpitan”, apoi secretar eparhial la Episcopia de Cetatea Albă-Ismail, preot la catedrala din Ismail, profesor la Seminarul Teologic; în 1929 și-a luat Doctoratul în Științe Politice la Cluj), Reveica (1896, căsătorită Urzică), Nicolae (1898, studii la gimnaziul ”Andrei Șaguna”din Brașov, Seminarul ”Andrei Șaguna” din Sibiu, Școala Militară din Veszprem; și-a început cariera în armata austro-ungară, însă, chemat de idealul național, renunță; participă la Marea Adunare de la Alba Iulia; se înrolează în Armata Română, fiind printre primii ostași români care au intrat în Budapesta; a fost primul învățător român la școala de stat din Sfântu Gheorghe; a studiat Dreptul la Cluj, a profesat avocatura), Maria (1900, căsătorită Lazăr), Dumitru (1903, cel care ani de zile a activat în formații artistice, apoi a fost instructor de dans pentru multe generații de tineri din Voinești), Ana (1905), Matei (1908, studii la ”Andrei Șaguna” din Brașov, apoi la Liceul de Băieți ”Principele Nicolae” din Sighișoara, Seminarul Pedagogic Universitar din București, Academia de Muzică și Artă Dramatică; șef de muzică și dirijor la muzica Regimentului 36 Infanterie, apoi  la regimentul 2 de gardă Dadilov; profesor la Școala Specială de Muzică din București, cu multe lucrări publicate în domeniu), Constantin (1911, decedat 1911) În registrul parohial al botezaților, la ocupația tatălui Nicolae Jurebiță este trecută mențiunea ”mașinist”.

Nicolae Jurebiță și Maria, cu o parte din copiii lor: 
Ioan, Reveica, Maria, Dumitru, Nicolae și George, 1905

Nicolae Jurebiță cu fiul său, Nicolae și un vizitiu, 1928
Ioan Jurebiță, dispărut în Primul Război Mondial

Dumitru Jurebiță, la vârsta de 2 ani

Familia lui Dumitru Jurebiță, 1948

Dumitru Jurebiță, taximetrist în Brașov, unde era strămutat împreună cu toată familia 1942-1945
Sursa informații: din amintirile doamnei Maria Panaiotu, n. Jurebiță și ale d-lui Dan Jurebiță, copiii lui Dumitru; D.J.A.N. Covasna, registre parohiale ale bisericii din Voinești; Personalități ale orașului Covasna, Ioan Lăcătușu, Luminița Cornea, Ioan Luca
Sursa foto: arhiva personală a d-lui dr. Dan Jurebiță

Din aceeași arhivă foto:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu