Mihai Eminescu în surse arhivistice covăsnene

Personalitatea poetului național Mihai Eminescu se regăsește în izvoarele istorice, edite și inedite, aflate în păstrarea instituțiilor de cultură din județul Covasna, în mod deosebit în arhive și biblioteci publice. 

Răsfoind paginile volumului Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie, aflat în curs de apariție la Editura Eurocarpatica, sub semnătura arhivistului dr. Ioan Lăcătușu, am selectat câteva informații referitoare la poetul național Mihai Eminescu, așa cum sunt ele menționate în sursele arhivistice păstrate la Arhivele Naționale Covasna.

Din articolul „Mihai Eminescu și Covasna” apărut în cotidianul Cuvântul Nou din 15 iunie 1989 aflăm că, în anul 1864, în drum spre Brașov, împreună cu trupa de teatru condusă de Fanny Tardini, Mihai Eminescu a trecut prin Crasna, Zăbrătău, Sita Buzăului și Întorsura Buzăului. În popasul său la Brașov din 1868, însoţind trupa de teatru a lui Mihai Pascali, Eminescu a devenit prieten cu mai mulți tineri din diferite părți ale Transilvaniei aflați la studii în acest oraș. Printre aceștia se afla și un tânăr din Covasna pe nume Octavian Sorescu. Mărturiile despre acest episod din biografia poetului au rămas în arhiva familiei, fiind comunicate peste mulți ani de un profesor de la Brașov, dar rămase mai apoi uitate și necunoscute biografilor lui Eminescu. Octavian Sorescu s-a născut la Covasna, la 30 iulie 1843 și a urmat cursurile liceului „Andrei Șaguna”din Brașov. Absolvind apoi cursurile Academiei de Drept de la Sibiu, Octavian Sorescu a revenit la Brașov. Eminescu i-a conturat un portret temperamental: „Ești ca cremenea care varsă scântei, fără să se macine și ca stânca de granit care înfruntă toate relele fără să se clatine”. Prin întreaga sa activitate, avocatul Octavian Sorescu a confirmat pe deplin caracterizarea făcută de Eminescu. În casa sa s-au ținut o parte din conferințele salonului literar al femeilor. Tot aici au avut loc întâlniri ale fruntașilor vieții politice românești în perioada mișcării memorandiste. (Cuvântul Nou din 15 iunie 1989)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu