Vitrina cu amintiri...

Din amintirile domnului Dan Teculescu, nepotul Episcopului Justinian Teculescu

          Bujor, fiul mai mic al Episcopului Justinian, îl vizita deseori la Ismail, găsindu-l mereu plin de proiecte și activ. A fost acolo și în primăvara lui 1932, la Paști, când episcopul a slujit ca de obicei (păstrăm o carte poștală trimisă atunci logodnicei lui, viitoarea soție). Dar puțin mai târziu, starea episcopului s-a deteriorat; îngrijorat, Bujor a insistat să îl aducă la Brașov. A reușit să-l convingă abia în iulie, când a fost examinat de un specialist reputat, chirurgul Câmpeanu, cunoscut pentru diagnostice dificile. Cu regret, chirurgul a explicat tatălui meu că e vorba de o boală extrem de gravă, fără putință de tratare - și cu o estimare de viață de câteva zile.
         La trecerea la cele veșnice a bunicului, de arhiva episcopiei s-a ocupat Gheorghe Jurebiță, secretarul sau, iar obiectele personale au fost remise familiei.
         Din cei șapte copii, erau în viață atunci doar trei: Horia (la Sighișoara), Bujor (la Brașov) și Draga (la București). Printre nepoți, erau câțiva adolescenți, iar eu și fratele meu Șerban, nu eram născuți.
         Tot lungul copilăriei noastre am auzit de la tata anecdote, povești, întâmplări de tot felul din viața familiei, așa cum fusese ea când cei șapte erau copii erau la Alba Iulia. În felul acesta, fără a-l fi văzut, aveam o imagine bogată a personalității bunicului: un înalt spirit de dreptate, o credință neclintită în viitorul neamului. A luptat pentru nația romaneasca în Transilvania, până la Unire și a continuat lupta în Basarabia, trimis acolo la doar 6 ani de la revenirea acesteia la patria mama, dupa 106 ani de ocupație rusească.
         În familia noastra la Brașov, amintirea bunicului era - să zicem- concretizată și de o serie de obiecte care îi aparținuseră, frumos aranjate într-o vitrină triunghiulară, o « mobilă de colț » în salon.  Erau -cât îmi aduc aminte- cartea « Pentru neam si pentru lege, cuvântări și predici »; un ceas de buzunar, de aur, fotografii ale momentelor însemnate ale carierei (Adunarea de la Alba Iulia, decembrie 1918; ceremonia încoronării Regelui Ferdinand, 1922 ; instalarea în scaunul de la Cetatea Albă; scene din fața Senatului cu personalități ca Goga, Averescu, etc). Dar erau (asta, pe noi, copiii, ne fascina) și decorații, multe: românești (Steaua Romaniei cu grad de mare ofițer și altele), dar și franceze (să fi fost de la misiunea generalului Berthelot?) cât și o cruce cu diamante de origina rusească- care pot fi văzute în fotografiile publicate.
         ”Vitrina cu amintiri ale bunicului” a fost instalată în apartamentul părinților când căsnicia lor a început, în 1933, la parter, în casa bunicilor mei Boeriu, pe strada Iorga.
         A stat în colțul salonului, descoperită cu interes de cei care ne vizitau, pâna în 1949. Atunci, sub presiunea ”Comitetelor de încartiruire” noi, Teculeștii, ne-am mutat la etaj, la bunici. Credeam să fim lăsați în pace acolo... dar ne-am înșelat: în 1950 casa a fost naționalizată, deși legea nu îl viza pe proprietar (« fara titlu ») iar noi, cu părinții și bunicii am fost « repartizati » într-un mic apartament, pe strada Sf. Ion.  « Vitrinei cu amintiri » i s-a gasit și acolo un loc: făcea parte din lucrurile de care nu ne puteam despărți...
         Sfârșitul a venit însă după scurtă vreme: în noaptea de 15 ianuarie 1952, trezit din somn către ora 2, am văzut umblând prin camere doi agenți de Securitate, în uniformă, care scotoceau prin sertare, vărsând apoi conținutul pe jos... Ce mi s-a părut o veșnicie trebuie să fi durat vreo jumătate de oră; un glas morocănos a dictat lista obiectelor confiscate: arma de vânătoare a tatei, cartea ”Pentru neam si pentru lege”, mai multe volume din scrierile unchiului Horia Teculescu  (culegeri de folclor) și...decorațiile bunicului Justinian. Precizez că familia n-a văzut aceasta listă și nu a mai auzit niciodată ceva despre ea.
         Luat a fost și tata, pe care l-am revăzut, cu sănătatea zdruncinată, după 10 luni.  Între timp, în luna mai, toată familia - cu bunici cu tot - a fost « evacuată » cu « domiciliu obligatoriu » departe de Brașov:  a ales Covasna...  unde a locuit timp de 2 ani.
     
         Ne-au mai rămas câteva fotografii, care nu se găseau în vitrină, și pe care le-am pus la dispozitia Asociației. Din fericire, un exemplar al cărtii ”Pentru neam și pentru lege” a fost păstrat de fiica episcopului, Draga, căsătorită Iannescu, a cărei noră, avocat Florica Iannescu-Caracas, l-a adus Asociației și astfel a putut fi reeditat. 

         ”Vitrina cu amintiri” a dispărut: noi am rămas cu amintirile în suflete; cât despre decorațiile episcopului Justinian Teculescu... presupunem că și le-au împărțit securiștii. 

Dan Teculescu, 22 mai 2016

Episcopul Justinian Teculescu, făcându-l pe Nicolae Iorga să zâmbească, la ieșirea din Senat

În fotografie, de la dreapta la stânga: Mareșalul Averescu, Episcopul Justinian Teculescu,
Patriarhul Miron Cristea, poetul Octavian Goga, Mitropolitul Visarion Puiu



Despre fiul Voineștilor, Episcopul Justinian Teculescu mai puteți citi și aici:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu