Nicolae Vleja (1907- 2004)





Nicolae Vleja s-a născut la 4 martie 1907, în satul Poiana Sărată, comuna Oituz, judeţul Bacău. A urmat şcoala primară (patru clase) în diferite localităţi şi cu întreruperi, din cauza primului război mondial. În 1919, prin examen de admitere, s-a înscris la Şcoala normală mixtă din oraşul Sf. Gheorghe, care în al doilea an s-a transformat în Şcoala normală de fete „Regina Maria”. Nicolae Vleja s-a transferat în clasa II-a la Şcoala normală de învăţători din Bacău, unde s-a remarcat ca unul dintre elevii fruntaşi la învăţătură, pentru ca mai târziu să devină unul dintre învăţătorii fruntaşi. De câteva ori a fost premiant.
Trimis de mai multe ori la concursurile organizate de societatea „Tinerimea Română”, în anul 1925, s-a întors cu prima „menţiune” care s-a acordat unui elev de la Şcoala normală de învăţători din Bacău. A fost, de asemenea, un iniţiator şi un animator al spectacolelor teatrale organizate de clasă, asumându-şi, în general, rolul principal, remarcându-se în mod deosebit ca actor. Este „şeful promoţiei” de absolvenţi, seria 1925.
Pe data de 1 septembrie 1925, a fost numit învăţător în satul natal Poiana-Sărată (1925-1929), de unde s-a transferat în oraşul Covasna, judeţul Covasna, la Şcolile generale nr.1 şi 2, unde şi-a continuat activitatea până în anul 1967, când a fost pensionat la cerere. Aici a funcţionat majoritatea timpului ca învăţător, apoi director (14 ani) şi profesor de biologie (doi ani).
Între anii 1946-1948, a fost inspector şcolar pentru judeţul Covasna. De asemenea, a fost responsabilul Cercului pedagogic de biologie pentru ciclu II (între anii 1955-1957) şi metodist pe lângă Secţia de învăţământ raională Tg. Secuiesc, între anii 1950-1952. A înfiinţat şi condus o cantină şi o cooperativă şcolară pe lângă şcoala primară Covasna – Voineşti, între anii 1938-1940.
La toate şcolile unde a funcţionat, învăţătorul Nicolae Vleja a dus o activitate bogată şi variată. Ca învăţător începător, era bine pregătit, mărturie stând şi faptul că a fost şef de promoţie. După terminarea Şcolii normale, a continuat să ţină o strânsă legătură cu profesorul dr. Grigore Tăbăcaru şi cu alţi profesori, sub a căror îndrumare pregătirea ştiinţifică-pedagogică a progresat continuu, prin studiul individual, prin colaborarea la diferite ziare şi reviste de specialitate, prin pregătirea examenelor pentru grade, prin participarea la diverse cursuri organizate în acest scop.
Încă din cursul practicii pedagogice din şcoală, s-a putut constata că învăţătorul Nicolae Vleja iubea copiii şi se străduia să-i cunoască cât mai bine, să descopere părţile bune ale fiecăruia. În munca sa de învăţător şi profesor, s-a frământat mereu să găsească cele mai potrivite metode şi procedee, prin care să se apropie de elevi şi să-i mobilizeze pentru învăţătură şi pentru comportări frumoase. Se pregătea conştiincios şi prezenta în faţa clasei lecţii judicios întocmite, bogat exemplificate, artistic desfăşurate, care aveau darul să stimuleze interesul şi dragostea elevilor pentru învăţătură.
Ca director de şcoală sau inspector, era apropiat de cadrele din subordine, le asculta păsurile şi-i ajuta. Ca director al Căminului cultural, timp de şapte ani, a desfăşurat o bogată activitate cultural-artistică. Cu formaţii artistice bine pregătite, a organizat serbări, şezători, seri de întrebări şi răspunsuri, hori, conferinţe, toate axate pe problemele ce frământau satul sau cartierul. A organizat deplasări cu formaţiile artistice (cor, teatru, dans, recitatori), în schimb de experienţă, la căminele culturale de pe raza judeţului (1959-1962). Ca bibliotecar al căminului cultural (1962-1967), s-a îngrijit de îmbogăţirea fondului de carte, în funcţie de cerinţele cititorilor.
A fost deputat comunal şi membru în Comitetul executiv al Consiliului popular al oraşului Covasna (1950-1953). A fost membru în Consiliul de conducere al Cooperativei Covasna şi a contribuit la înfiinţarea „Casei de ajutor reciproc” a pensionarilor din oraşul Covasna. Ca ofiţer de rezervă, locotenent, a participat la războiul din 1941-1945, asigurând paza căilor ferate în regiunea Ploieşti.
S-a remarcat în mod deosebit printr-o activitate publicistică prodigioasă, pusă în slujba învăţământului şi a slujitorilor săi. Aceasta s-a realizat prin revista „Era Nouă” apărută în oraşul Sf. Gheorghe şi pe care a condus-o timp de opt ani (1932-1940), în calitate de secretar de redacţie. În revistă, publica atât articole cu un conţinut cultural-naţional (ex. „Chemarea vremii”, în nr. 7-8 din 1935, p. 1-5), cât şi articole pe teme didactice (ex. „Experienţe şi teste didactice”, în nr. 7-8 din 1935, p. 19-21). O colecţie aproape completă, din această revistă, se găseşte la Casa corpului didactic din Bacău şi alta la Casa corpului didactic din Sf. Gheorghe.
A mai colaborat la următoarele reviste: „Şcoala şi familia”, apărută în localitatea Ghimeş-Făget, în anii 1925-1926; „Revista învăţătorilor” din judeţul Bacău (1925-1934). „Societatea de mîine”, cea mai importantă publicaţie social-politică şi culturală, apărută la Cluj între cele două războaie mondiale, condusă de un grup de profesori universitari. A mai publicat un volum de nuvele şi schiţe „În slujba neamului” apărută în 1938, în Sf. Gheorghe, şi o piesă de teatru în trei tablouri, intitulată „Viaţă nouă în Păltiniş”, prezentată pe scena Căminului cultural din Covasna – Voineşti, în anul 1960. A alcătuit „Monografia satului Poiana Sărată” din comuna Oituz, judeţul Bacău şi „Monografia oraşului Covasna”, ambele rămase în manuscris. În anul 1975, a coordonat un colectiv care a întocmit Monografia „Absolvenţii Şcolii Normale Bacău, Seria 1925”.
Pentru bogată sa activitate, din cei 42 de ani de muncă pe teren şcolar şi civic, i s-au acordat o serie de distincţii şi medalii bine meritate: gradul de „Învăţător superior” şi o gradaţie de merit în anul 1946 şi titlul de „Învăţător emerit” pentru activitate îndelungată şi merite deosebite, precum şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului de cultură generală (1966).
Soţia sa, Irina Vleja, învăţătoare harnică şi răzbătătoare, l-a sprijinit cu dragoste în toată munca de zi cu zi. N-au avut copii, dar au reuşit să-şi construiască o gospodărie frumoasă, un cuib plăcut în care familia Irina şi Nicolae Vleja şi-au ţesut amintirile, cu „bucuria datoriei împlinite”. A părăsit această lume la 9 octombrie 2004, la vârsta de 97 de ani.



Sursa: Informațiile au fost preluate din lucrarea PERSONALITĂȚI ALE ORAȘULUI COVASNA, autori- Ioan Lăcătușu, Luminița Cornea, Ioan Luca, Editura Eurocarpatica, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu